Groter

Gemeente Wijchen ontvangt bokaal Ongehinderd Testdag (21-11-2018)

27 gemeenten deden mee aan de 1e Ongehinderd Testdag: een landelijk initiatief in de Week van de Toegankelijkheid. In de gemeenten werden locaties getest op toegangelijkheid. In gemeente Wijchen zijn de meeste locaties getest. Daarom ontving de gemeente op 7 november de bokaal Ongehinderd Testdag.

Week van de Toegankelijkheid

De Week van de Toegankelijkheid was de eerste week van oktober. Deze week ging dit jaar over vrijetijdsbesteding en had als thema ‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt.’ Onderdeel van de activiteiten was de Ongehinderd Testdag, waarbij de focus lag op goede voorbeelden van toegankelijke plekken in gemeenten. Het doel van de dag was om op een leuke manier meer bewustwording te creëren over toegankelijkheid. Fysieke toegankelijkheid is tenslotte de voorwaarde voor een inclusieve gemeente.

Ongehinderd Testdag

Woensdagmiddag 3 oktober gingen honderden mensen met en zonder beperking op pad om locaties te testen op toegankelijkheid. Ze gingen naar restaurants, winkels en vrije tijdslocaties, maar ook openbare locaties zoals het gemeentehuis. In heel Nederland werden in 2,5 uur bijna 500 locaties beoordeeld. De testers bepaalden zelf welke plek zij gingen testen.

Gemeente Wijchen testte de meeste locaties

In Wijchen werden in totaal 73 locaties beoordeeld, het grootste aantal in de deelnemende gemeenten. Dat Wijchen winnaar is geworden van de testdag zegt niet automatisch dat de gemeente Wijchen het meest toegankelijk is. Wel tonen de vele beoordelingen aan dat inwoners het belangrijk vinden dat iedereen overal aan mee kan doen. De gemeente bekijkt nu hoe we de Ongehinderd Testdag een lokaal vervolg kunnen geven.

VN-Verdrag Handicap

Initiatieven zoals dit geven aan dat Nederland goed aan de slag is gegaan met het VN-Verdrag Handicap dat in 2016 is geratificeerd. Maar ook geeft het aan dat we samen nog aan een grote opgave staan om er voor te zorgen dat alle inwoners – met en zonder beperking – mee kunnen doen in onze samenleving.